Opinió, Ara Mollet ERC

1 d'Octubre, Dia Mundial de les Persones Grans

Ramon Pagès i Calvó, Secretaria de la Gent Gran d'Ara Mollet ERC
Ramon Pagès i Calvó, Secretaria de la Gent Gran d'Ara Mollet ERC

L'1 d'Octubre es commemorava el Dia Mundial de la Gent Gran, acte que s'efectua des de 1990 per part de l'ONU amb la finalitat de conscienciar al públic en general, de totes les edats, sobre temes relacionats amb l'envelliment i el lloc que ocupen les persones grans en la nostra societat. En dies com aquests, la majoria de les referències que es fan són al voltant de mitjans i estructures (drets, lleis, normes, inversions, etc.) Però crec que ens oblidem d'una cosa molt important, i és que abans de tot som persones i desitgem una referència més personal i íntima, aplicable tant a nosaltres, com als mitjans i estructures, que és el bon tracte.

I quin és el seu significat? El bon tracte és el resultat de respectar la dignitat i els drets de les persones. Consisteix a establir relacions satisfactòries que estan basades en la consideració, l'empatia, el reconeixement mutu i la igualtat.

El bon tracte no consisteix únicament a rebre; perquè les relacions siguin equilibrades és necessari que totes les persones implicades (gent gran, família, professionals, polítics, autoritats) aportin i que se'ls doni l'oportunitat de contribuir en aquesta relació.

El bon tracte fomenta i respecta que les persones grans:

· Prenguin les seves pròpies decisions i puguin disposar de la informació que necessiten per a això. S'ha de respectar la seva voluntat i preferències per a ser partícips de la seva vida.
· Puguin gaudir d'un envelliment saludable i actiu en un entorn on es fomenti la vida independent, l'autonomia personal i la participació social, proporcionant els suports necessaris per a això.
· Tinguin una vida segura, sense violència, abusos o abandó.
· Puguin protegir la seva salut a través del benestar físic, mental i social per a garantir la qualitat de vida.
· Puguin aprendre i formar-se al llarg de tota la vida.
· Puguin accedir a la justícia quan ho necessitin i es tingui en compte la seva situació i circumstàncies personals en tot el procés.

Aquest és l’objectiu de la nova secretaria de la Gent Gran que hem creat a ERC de Mollet, treballar pel bon tracte en tots els seus vessants.

Quants i com som a la nostra ciutat (2021)?

POBLACIÓ: 51.151 habitants dels quals, 25.971 són dones i 25.180 homes
POBLACIÓ D’ENTRE 65 I 84 ANYS: 7.837 persones, de les quals 4.285 són dones i 3.552 homes
POBLACIÓ DE MÉS DE 85 ANYS: 2.079 persones, de les quals 1.266 són dones i 813 homes

Des d’Esquerra Republicana de Mollet del Vallès desitgem i treballem perquè la nostra ciutat es converteixi en una ciutat amigable amb les persones grans.

Ramon Pagès i Calvó

Secretaria de la Gent Gran d'Ara Mollet ERC