Benvinguts i benvingudes ciutadania de Mollet i membres de les entitats avui presents al Ple.

Abans de res una felicitació sincera a Josep Monràs, que segueix essent alcalde de Mollet del Vallès. Josep, que ho sàpigues fer molt bé. Des d’Ara Mollet ERC – MES sabem plenament quines són les regles a les quals juguem i avui has obtingut l’alcaldia amb els 10 regidors que tens.

Nosaltres ho hem intentat. Està ben clar que es presentàvem a les eleccions per fer possible un canvi i no ho hem aconseguit. Hem entomat amb responsabilitat l’encàrrec que hem rebut per part de la ciutadania.

Hem perdut una oportunitat. Hem perdut una gran oportunitat perquè estem a dins d’una teranyina d’on no hem sabut sortir. Però el Govern plural i de canvi que proposàvem era una alternativa lògica i normal. Més d’11.000 vots que des de la seva pluralitat de 4 forces s’havien presentat a unes eleccions amb la voluntat de fer un canvi a la nostra ciutat.

Ha costat, però hem pogut parlar amb les 4 forces sobre aquest canvi. Amb Mollet en Comú i amb Junts per Catalunya vam arribar a un acord d’eixos bàsics del programa i a l’esbós d’una estructura de govern innovadora.

Se m’ha acusat i molt de moltes coses. Se m’acusa de voler ser alcalde… I tant que sí. Se’ns ha acusat de voler fer un govern. I tant que sí. Hem lluitat fins al final i seguirem treballant-hi. No entrarem a valorar les acusacions que se’ns han fet que es desqualifiquen soles i que són summament incongruents. Hi ha en aquest Ple una majoria alternativa a la continuïtat del PSC i no inclou cap pacte estrany amb forces oposades, sinó que podria aglutinar una majoria lògica d’acord en transformar aquest govern, les seves polítiques i la relació amb la ciutadania, com no ha estat cap pacte estrany, ni de perdedors, el que han fet a Parets del Vallès les forces del canvi ERC i Sumem Esquerres i que ha suposat un govern de canvi al poble del costat. (per contra, a Barcelona, per exemple, sí que la suma de voluntats és molt estranya).

Estem contents. 11 regidors pel canvi. Però no hem pogut arribar als 13. Una força política que ha obtingut 2 regidors, Podem, no ha entrat en la dinàmica de canvi amb els seus plantejaments, que són legítims però que nosaltres no hem entès. Podemos va ser creat per canviar les coses i per transformar. I a Mollet aquesta no és la seva prioritat. I això ens ho han demostrat aquests darrers dies: Podemos no està per un canvi, després de 32 anys Podemos aposta per la continuïtat.

Tot i aquesta decepció, entenem que sempre cal fer autocrítica. No n’hem sabut prou. I el grup de Podem no s’ha sentit interpel·lat per fer el canvi desitjat per una majoria de ciutadans.

Ara Mollet, ERC i MES hem obtingut un grandíssim resultat, quedant molt a prop del 7è regidor. Hem tret 6 regidors (3 regidores i 3 regidors) que ens situen ara sí com la clara alternativa a governar Mollet.

EL 2011 teníem un 7% dels vots (1.318). El 2015 un 16% (3.375). I ara un 23% (5.260). Cada 4 anys hem anat guanyat 2.000 vots de molletans i molletanes que confien en nosaltres. I això és positiu per als republicans independentistes i socialistes sobiranistes.

Hem guanyat les eleccions a un barri: el de Santa Rosa. I hem quedat segons a tota la resta de barris: això ens esperona a seguir treballant com fins ara amb les seccions de barri i a prop de la gent.

I ara toca seguir: seguir treballant pel bé comú, per qui més ho necessita, per la dignitat democràtica, per la llibertat, per un Mollet millor i diferent.

1… Ens fem una pregunta: és la pregunta que es fa moltíssima gent: hi ha un 49,29% dels votants (11.195 vots) que volien un canvi. A l’altra banda tindrem un govern legítim amb un 34,87% (7.920). La pregunta és: Si Mollet vol un canvi majoritàriament perquè no es fa possible?

Doncs perquè hi ha moltes visions de com fer-lo.

I per què cal valentia per fer caure un règim de 32 anys que ha estat governant.

I aquests dies s’ha flaquejat massa. La suma hi era i hi és. Però la voluntat d’alguns no hi és. Per alguns, el canvi aixeca masses resistències i queden superats a favor de quedar-se en una posició d’oposició còmoda, que tant poc ha servit en el passat per poder portar un necessari aire nou i fresc a la política molletana.

Perquè han pesat altres coses que a hores d’ara es fan molt difícils d’entendre i justificar (llastos del passat precisament derivats d’aquesta manera que han tingut els darrers governs molletans d’entomar el govern).

2… I ens podríem fer una altra pregunta: què passarà a partir d’avui. Com avançaran els propers 4 anys de mandat. Tenim poques esperances de canvi de tarannà del govern, però nosaltres intentarem ser millors i treballar millor. Hem proposat acabar amb la crispació, i proposem treballar plegats en els grans reptes de ciutat: els reptes socials i de desigualtat creixent, l’habitatge digne, el nou Planejament Urbanístic, la capacitat de col·laboració amb els municipis del Baix Vallès, la revitalització econòmica del teixit industrial i comercial de la ciutat, la col·laboració amb la ciutadania i les entitats…

Proposem mà estesa per treballar pel futur de Mollet. Els reptes de futur importen més que les diferències.

Amb els qui voldríem fer un govern alternatiu seguirem treballant des de la confiança. Amb el PSC i el seu govern, aquí ens teniu. Per nosaltres no serà, tot i el passat convuls que hem tingut.

La gent d’Ara Mollet ERC MES representem un projecte alternatiu i transformador.

No volem que se’ns tracti com fins ara. Reclamem el mateix respecte que no hem tingut quan hem estat 1, 2 o 5 regidors, ara que tenim 6 regidors i som la 2a força de la ciutat i els caps de l’oposició.

Amb els 6 regidors mirem el futur. I el futur és de tots els molletans i molletanes.

Estem independentistes, som republicans, som sobiranistes, som socialistes.

Molletans i molletanes: aquí som. Ja ens coneixeu. Mai renunciarem als nostres ideals.

Recordem també avui els presos i preses; els exiliats i les exiliades. I diem ben clar que estem disposats a fer el que calgui per aconseguir la República, com van fer l’1 d’Octubre.

3… I una darrera pregunta. Com estem?

Estem feliços, com li agrada dir a en Jordi Cuixart, el president empresonat d’Òmnium Cultural i que va ser regidor per ERC al poble veí de Santa Perpètua. Estem feliços i som feliços perquè tenim un gran equip, perquè estem contents treballant plegats i perquè no ens aturarem. El nostre projecte és la nostra raó de ser. Els nostres ideals són per ser acomplerts. NO són pas somnis. Seran realitats.

Estem feliços perquè ho hem intentat tot. Sabem que tenim 11 regidors compromesos pel canvi. Per tant, el camí segueix. I mentre fem camí farem moltes altres coses. I ens estimarem.

A vegades se’ns parla de poder, de les cadires que volem. Nosaltres parlem de canvi, de bon govern, d’il·lusió.

Però tot arribarà: Gandhi, un gran referent deia que: “Primer t’ignoren, després se’n riuen, després t’ataquen i finalment, guanyes.” (Gandhi)

Tot arribarà

Ho acabarem fent

Ho hem intentat tot… però no hem arribat al final… estem tranquils.

Gràcies als molletans i molletanes que ens han votat.

Gràcies a la bona gent que tinc i que tenim al voltant.

Gràcies als regidors i regidores dels grups dels Comuns i el regidor de Junts per Mollet.

En tot procés s’aprenen coses.

Jo i tots n’hem après

Ara toca acceptar la realitat i treballar en positiu. Ara toca mirar endavant i construir.

I ho farem. Ho farem amb la Marta Vilaret, en Manel Sostres, la Marina Planellas, en Josep Amaya i la Isabel Padilla.

No volem venjances ni rancúnies. I demanaríem el mateix tracte per part de tothom. Volem ser feliços. I això ningú ens ho traurà.

Visca la República i visca Mollet!