Fa unes setmanes el grup municipal Ara Mollet ERC MES va presentar al Ple una moció que sorgia de la iniciativa de la CUP i que demanava posar el nom de Anna Bosch i Pareras a uns dels carrers o places de Mollet. La moció va ser aprovada por unanimitat, sí. Però allò més esperpèntic és que llegeixo que l’Ajuntament (PSC, d’esquerres i abanderat del feminisme) proposa incorporar a l’alcaldessa més rellevant de la historia de Mollet (pel moment que li va tocar viure) no com a protagonista sinó com a apèndix d’un nom que, això sí, té connotacions reivindicatives i feministes. La proposta és incorporar el seu nom al de una plaça ja existent que passaria a dir-se; plaça 8 de març – Anna Bosch.  Sincerament, no se si aquesta aberració té a veure amb un accés abrupte de patriarcat, o si respon a les típiques preses per atribuir-se un punt cara a les properes eleccions.

Anna Bosch i Pareras va ser una dona excepcional que va renunciar a integrar-se a les primeres posicions en les eleccions al Parlament de Catalunya per a encapçalar la candidatura a l’alcaldia de Mollet a l’any 1979; ciutat en la qual treballava, residia i en la qual va néixer la seva filla. Com a mare política de la transició a Mollet l’Anna va “parir” la transformació urbanística, econòmica i sociocultural del Mollet que coneixem avui, amb els seus èxits i els seus fracassos. En abandonar la política institucional, va seguir fent política com activista ecofeminista; també va ser una intel·lectual pròxima d’una humanitat exquisida. I la volen reduir a un apèndix d’una plaça que ja té nom? Ni parlar.

Desitjo que tot això quedi en un episodi trist i que el consistori de Mollet faci una proposta raonable per atorgar el reconeixement històric a qui legítimament li correspon. Anna Bosch i Pareras (1ª alcaldessa de Mollet)